Utforska naturen i Parque Natural Cabo de Gata-Níjar

Nationalparken Parque Natural de Cabo de Gata-Níjar är en smått magisk plats. Det handlar inte bara om det säregna och strama landskapet, som har vulkaniskt ursprung, eller att stränder som Playa de los Genoveses, Playa del Barronal och Playa De Monsul alla tillhör Spaniens allra mest orörda och vackraste.

För mig handlar det också om att här möter jag det Spanien jag såg som barn i Tjuren Ferdinand. Ett ökenlikt Andalusien som säkert var vanligare innan konstbevattningens tid. I nationalparken Cabo de Gata finns det hursomhelst kvar.

Cabo de Gata omnämns ofta för sin otillgängighet och ödslighet, vilket kan ge intrycket att det är svårt att resa dit på egen hand. Det stämmer inte. Det går flera lokalbussar per dag till San José som är huvudort i Cabo de Gata. Idylliska San José är litet men har många små trevliga hotell och restauranger.

Härifrån kan man vandra bort till Playa del Genovese och andra helt obebyggda stränder. De enda du möter på vägen är åsnor, gamla kvarnar, kaktusar och en och annan vänlig tysk nudist i övre pensionsålder.

För att uppleva naturen och göra dagsvandringar här klarar du dig själv. Vill du utöva någon av de andra aktiviter som nationalparken är känd för, som att paddla kajak och snorkling, behöver du troligen ta hjälp av en arrangör.

 

Parque Natural Cabo de Gata-Níjar
Níjar
www.degata.com