Upplev orörda Huelva

Huelva-provinsen är fantastiskt bortglömd. De jämförelsevis få utländska besökare som hittar till Huelva kan vandra fram på de evighetslånga sandstränder som löper längs Costa de la Luz, Ljusets kust, och knappt möta en själ. Avståndet mellan strandbarer i Spanien brukar kunna räknas i meter, längs Costa de la Luz handlar det om kilometrar eller mer.

Stränderna går längs hela provinsens kust och fortsätter in i Portugal. På vägen passerar de förbi södra Europas sista område med låglandsvildmark, världsarvsskyddade nationalparken Doñana, samt pilgrimsorten El Rocío och småstäder som Isla Cristina, där fisket tills nyligen var allt man levde på.

Visst gör Costa de la Luz några få undantag för storskaliga hotellområden, som Islantilla och Matalascañas, men de känns ändå lyxiga och rymliga med all oexploaterad natur runtom.

I norra delen av provinsen börjar en helt annan historia. De gröna Aracenabergen täcks med oräkneliga ekar under vilka ett lika oräkneligt antal grisar mumsar på sin ekollondiet och senare blir berömda skinkor. Här erbjuder staden Aracena historia och fina vandringsmöjligheter.

Provinshuvudstaden Huelva är mest känt för sina industrier, men också för god mat och Lugares colombinos, tre platser som var viktiga inför Columbus första Amerikaresor.