Allt fler åker tåg i Europa. Här är våra tips på hur du planerar och bokar din resa och dina rättigheter som resenär.
Boka biljetter för europeiska tåg
Idag finns det inget gemensamt bokningssystem för alla europiska tåg. I nuläget måste du därför boka biljetter hos olika tågbolag, eller via en resebyrå eller onlinetjänst. Brittiske tågexperten Seat61 har sammanställt det bästa sättet att boka biljetter för olika europeiska länder.
De flesta företag i Europa öppnar sin försäljning tre till sex månader i förväg. Andra, som Eurostar, 120 dagar innan avfärd.
Beroende på hur långt och länge du ska vara iväg, kan ett interailpass vara mest förmånligt. Ett kort för fyra dagar (att använda under en månad). Kortet kostar från 283 euro för vuxna över 27 år. På både tåg mellan länder och snabbtåg måste du reservera sittplats, vilket kostar extra Interrail uppger detta när du söker på en resrutt. I Tyskland kostar snabbtågens platsreservation cirka 50 kronor, medan franska snabbtågen är betydligt dyrare. Nattåg och specialtåg (som Bernina Express) måste också bokas separat och kostar extra.
Brittiske tågexperten Mark Smith har flera bra tips på hur du bokar den billigaste och bästa biljetten på sin hemsida Seat 61.
Fördelen med Interrail är att om du missar en anslutning kan du enkelt hoppa på nästa tåg. Reser du med barn är kortet dessutom gratis upp till elva år. Köper du vanliga tågbiljetter är ofta barnpriserna reducerade, men detta skiljer sig åt länder emellan.
Reser du med rullstol eller har nedsatt rörlighet i EU har du i EU rätt att på samma sätt som alla andra resa med tåg, buss, båt eller flyg. Assistans vid terminaler och ombord ska vara gratis. Kontakta tågbolaget minst 24 timmar innan avresa för att se till att du får den hjälp du har rätt till.
Läs mer om tåg i Europa
Med eller utan nattåg?
Hamburg är en nyckelstad för den som vill åka tåg ut i Europa. Här passerar de flesta resenärer.
SJ och Snälltåget trafikerar nattåg från Stockholm till Hamburg. Resenärer kan även gå på längs vägen, till exempel i Malmö. Snälltåget avgår från Stockholm strax efter fyra på eftermiddagen, från Malmö strax efter tio på kvällen och ankommer till Hamburg centralstation halv sex på morgonen dagen därpå.
SJ:s nattåg avgår från Stockholm halv sex på kvällen, från Malmö strax innan midnatt och ankommer till Hamburg halv sju på morgonen dagen därpå. SJ:s tåg ankommer ibland även till Hamburg Altona.
Många tåg vidare i Tyskland avgår från Altona och passerar därefter centralstationen. Men om så inte är fallet behöver du ta dig till centralstationen. Det är enkelt och tar drygt tio minuter med S-bahn.
Att ta nattåg är ofta smidigt eftersom du sover bort flera timmar. Reser du till Hamburg behöver du inte byta i Köpenhamn. Men nattåg är såklart inte för alla. Du måste kunna sova på tåg och väljer du Snälltåget delas kupé med fem andra. SJ har sovvagn i andra och första klass med färre bäddar men då kostar det mer.
Läs våra 10 tips för resor med tåg Europa!
Vad händer om tåg ställs in eller jag missar en avgång?
EU:s tågförordning, Avtal om fortsatt resa, och HOTNAT skyddar resenärer i Europa. Kom ihåg att alltid spara meddelanden om förseningar och inställda tåg. Prata med personal på tåg eller på stationer om vad som gäller för dig innan du köper nya biljetter.
Tågförordningen (en uppdaterad version kom i bruk 2023) skyddar konsumenter i EU och tydliggör resenärers rättigheter vid inställd resa eller förseningar. Förordningen fungerar som en miniminivå för de olika tågbolagen och därför kan ersättning och hjälp variera mellan olika länder och företag.
Har du köpt en direktbiljett med ett bolag och en anslutning är inställd eller ett tåg är försenat, ska du enligt EU:s tågförordning få hjälp att ta dig till din slutstation utan extra kostnad.
17 järnvägsoperatörer i Europa är anslutna till Avtalet om fortsatt resa, AJC, (Agreement on Journey Continuation). AJC ger bättre skydd för internationella resor. Vid försening eller inställda avgångar har passagerare som har biljetter från olika tågbolag rätt att fortsätta sin resa utan extra kostnad.
HOTNAT, hoppa på nästa tåg, är ett avtal mellan olika snabbtåg i EU. Likt AJC ska avtalet göra det möjligt för resenärer att enkelt ta nästa möjliga tåg vid förseningar eller inställda avgångar.