Guide till tåg i Europa

Allt fler åker tåg i Europa. Här är våra tips på hur du planerar och bokar din resa och dina rättigheter som resenär.

Boka biljetter för europeiska tåg

Idag finns det inget gemensamt bokningssystem för alla europiska tåg, något som EU arbetar med att förändra. I nuläget måste du därför boka biljetter hos olika tågbolag, eller via en resebyrå. Brittiske tågexperten Seat61 har sammanställt det bästa sättet att boka biljetter för olika europeiska länder.

Kommer du att resa fyra dagar eller mer är oftast ett Interrail-kort mest förmånligt. Kortet kostar från 2700 kronor för vuxna över 18 år. Resor mellan länder, till exempel via Bryssel och London kan kosta extra och på vissa måste du reservera sittplats. Interrail uppger detta när du söker på en resrutt. Nattåg måste också bokas separat.

Vill du ha sittplats måste du även reservera detta var för sig. I Tyskland kostar det till exempel cirka 50 kronor extra per resa.

Fördelen med Interrail är att om du missar en anslutning kan du enkelt hoppa på nästa tåg. Reser du med barn är kortet dessutom gratis upp till elva år. Köper du vanliga tågbiljetter är ofta barnpriserna reducerade, men detta skiljer sig åt länder emellan.

Reser du med rullstol eller har nedsatt rörlighet i EU har du i EU rätt att på samma sätt som alla andra resa med tåg, buss, båt eller flyg. Assistans vid terminaler och ombord ska vara gratis. Kontakta tågbolaget minst 48 timmar innan avresa för att se till att du får den hjälp du har rätt till.

Rutter i Europa

Med eller utan nattåg?

Hamburg är en nyckelstad för den som vill åka tåg ut i Europa. Här passerar de flesta resenärer.

SJ och Snälltåget trafikerar nattåg från Stockholm till Hamburg. Resenärer kan även gå på längs vägen, till exempel i Malmö.  Snälltåget avgår från Stockholm strax efter fyra på eftermiddagen, från Malmö strax efter tio på kvällen och ankommer till Hamburg centralstation halv sex på morgonen dagen därpå.

SJ:s nattåg avgår från Stockholm halv sex på kvällen, från Malmö strax innan midnatt och ankommer till Hamburg halv sju på morgonen dagen därpå. SJ:s tåg ankommer under vinterhalvåret till Hamburg Altona, under sommarhalvåret till Hamburgs centralstation.

Många tåg vidare i Tyskland avgår från Altona och passerar därefter centralstationen. Men om så inte är fallet behöver du ta dig till centralstationen. Det är enkelt och tar drygt tio minuter med S-bahn.

Att ta nattåg är ofta smidigt eftersom du sover bort flera timmar. Reser du till Hamburg behöver du inte byta i Köpenhamn. Men nattåg är såklart inte för alla. Du måste kunna sova på tåg och väljer du Snälltåget delas kupé med fem andra. SJ har sovvagn i andra och första klass med färre bäddar men då kostar det mer.

Vad händer om tåg ställs in eller jag missar en avgång?

Din rätt som konsument är i EU skyddad av en tågförordning. Blir din avgång inställd har du som resenär rätt att antingen få pengarna tillbaka eller möjlighet att boka om din resa så snabbt som möjligt och med en likvärdig transport. Detta kan vara ett annat tåg eller en taxi. Om det är möjligt ska tågbolagen även erbjuda mat och boende. Enligt förordningen ska detta ske i proportion till tågets försening.

Om du har missat en tåganslutning är det tågbolagets skyldighet att ersätta eller boka om anslutningen – om biljetten är bokad med samma bolag. Därför är det viktigt att boka så mycket som möjligt via samma bolag, som till exempel Deutsche Bahn.

Förordningen fungerar som en miniminivå för de olika tågbolagen. Därför kan ersättning och hjälp variera mellan olika länder och företag.

En ny förordning, som antogs i april 2021, togs i bruk under våren 2023. Då stärktes rättigheterna för passagerare vid förseningar och inställda tåg, samt för resenärer som behöver assistans.

Text: Maria Lundin Osvalds

Meny