Hospital in the Rock

Hospital in the Rock i Budapest har anor tillbaka till 1500-talet. Sjukhuset är idag ett museum som visar krigssjuksvården under 1940- och 1950-talet.

Redan under den osmanska perioden på 1500-talet användes grottorna under Slottsberget till bland annat fängelsehålor, men det var först 1944 som sjukhuset stod klart. Detta spelade en viktig roll under andra världskriget och var det sista sjukhuset som fungerade under den hårda belägringen av Budapest. Det användes också under den misslyckade revolten mot Sovjetunionen 1956 för att under 1960-talet atomsäkras som skyddsrum.

Idag är sjukhuset omgjort till ett museum som förutom att beskriva krigssjukvården under 1940- och 1950-talet också har mer generella utställningar om belägringen 1944 och revolutionen 1956. Många av rummen innehåller naturtrogna scener med vaxdockor som läkare och patienter, allt uppbyggt med instrument och sjukhusutrustning i original. Det är lätt att ryckas med i tidsresan när vi går en guidad tur i underjorden, lika fascinerande som fasanfull. Det finns många museer i Budapest som berättar om stadens våldsamma historia, men Hospital in the Rock är vår absoluta favorit. Här hittar vi vad som känns som en äkta berättelse, där perspektivet är djupt medmänskligt snarare än beskrivet utifrån vinnarens. Det är dessutom mycket spännande att vandra i gångarna under berget. Det är lite kylslaget, men glömmer du ytterkläder går det bra att låna en av sjuksystrarnas yllekappor (även dessa i original!) under rundturen.

Läs gärna fler av våra tips gällande vad du kan hitta på i Budapest!

Hospital in the Rock
Lovas út 4/c, distrikt I
www.sziklakorhaz.eu

Text och foto: Marko T Wramén och Anna W Thorbjörnsson

Mer från Budapest

Meny