Karnevalen i Venedig

I februari är det karneval i Venedig. Då fylls staden av färg, masker, musik och kostymklädda venetianare och besökare.

Evenemanget lockar besökare från hela världen. Festligheterna börjar två veckor före askonsdagen och avslutas på fettisdagen. I år 2023 pågår karnevalen från lördagen den fjärde februari till tisdagen den 26 februari.

Karnevalens historia

Karnevalen är en tradition som går tillbaka till medeltiden. På 1100-talet besegrade Venedig patriarken av Aquileia, Ulrico di Treven, som var allierad med tysk-romerska riket. Segern firades med fest under vilken 12 grisar slaktades. Grisslakten blev en del av traditionen, en karneval som hölls årligen därefter för att fira segern.

Karnevalen äger rum strax innan den katolska fastan och historiskt var det en frossa i mat och dryck. Och till exempel sex, som var förbjudet under fastan då det predikades avhållsamhet.

Utöver maskeraden var en del av traditionen även skämt och upptåg.

Närbild av en kvinna och en man uppklädda med mask och i kostym för karnevalen i Venedig.
Uppklädda för maskerad! Foto: Helena Jankovičová Kováčová.

Maskerna under karnevalen i Venedig

Historiskt blandade aristokrater med bönder och handelsmän, man fick klä ut sig för att utmana sociala normer och klass- och könsroller. Men det fanns vissa regler, som att adelns kvinnor tvingades bära mask om de visade sig offentligt, samtidigt som prostituerade kvinnor skulle ha ansiktet otäckt.

Att bära mask var ett tidigt inslag i karnevalen och i det venetianska samhället i stort. En av de tidigaste maskerna som bars under karnevalen var Colombina, en utsmyckad mask som täcker ögonen och halva ansiktet. En annan kallas Bauta och är en vit mask gjord av läder som täcker ansiktet ner över munnen. Maskens nedre del går ut i en vid spetsig näbb, vilket gör det möjligt att äta och dricka.

Karnevalen idag

Öppningsfesten La Festa Veneziana sull’acqua sätter ton för karnevalens festligheter. Under finalveckan fylls staden av människor utklädda i 1700-talsstyrel. Det bjuds på parader, shower, fyrverkerier, gatufester och spektakulära maskeradbaler. Gondolerna som färdas ner längs Canal Grande är utsmyckade. På vackra båtar glider karnevalklädda festdeltagare fram. Inte bara venetianare bär mask och kostym, besökare kan även hyra maskeraddräkter runt om i staden.

Det mest populära evenemanget är Volo dell’angelo, Ängelns resa. På Campanile på Piazza San Marco (Markusplatsen) firas en kvinna utklädd till ängel ner från till torget framför Markuskyrkan.

Tips för dig som ska besöka karnevalen

  • Planera och var ute i god tid. Boka boende och researrangemang tidigt. Det är många som vill besöka karnevalen.
  • Förboka festligheter och evenemang. Vill du gå på en maskeradbal – boka biljetter tidigt!
  • Du behöver inte ha en traditionell kostym utan klä ut dig till vad du vill – under Venedigs karneval kan du vara vem som helst!

Tema Venedig

Meny