Kjell Fornander, författare till reseguiden Tokyo: staden/adresserna, skriver om izakaya i Tokyo.
Izakaya är ryoteis motsats, stimmiga och högljudda ställen som balanserar på gränsen mellan pub och restaurang. Det är anspråkslöst och billigt. Kvaliteten kan variera. Medan många japaner kanske besöker en ryotei någon gång under livet, om ens det, är de så gott som dagligen på izakaya.
Izakaya serverar grillade fisk-, kött- eller grönsaksrätter plus mycket annat. Man dricker öl och sake eller shochu, en destillerad dryck vanligen gjord på vete eller sötpotatis. Shochu dricks ofta uppblandad med lime och varmt eller kallt vatten. Vinlistan är kort, om det finns någon. Rödvinet är vanligen väl kylt. Yakitori står nästan alltid på menyn. Det är små kycklingbitar uppträdda på en trästicka, doppade i en söt sojasås och grillade över en träkolseld.
Man känner vanligen igen en izakaya på den rustika, lantliga entrén med en stor röd papperslykta, akachochin. Närmaste izakaya är sällan långt borta.
Besök en av Kjell Fornanders favoriter av izakaya i Tokyo, Shirubee.
Shirubee
Shirubee har tre restauranger i Tokyo. Bokning rekommenderas för samtliga då det ofta blir fullt. Här måste skorna lämnas i hallen och många av borden är nedsänkta i golvet, vilket ger restaurangen en hemtrevlig känsla. På menyn finns bland annat sashimi, röror,
potatisrätter och tempura. Missa inte ställets populära makrillrätt, inte bara för smaken utan också för att serveringen brukar bli en show.
Finns i Shibuya, Roppongi och Shimokitazawa. Den i Shibuya är speciell men kan vara svår att hitta även med Google Maps. Men det är värt litet tålamod. Restaurangen ligger på baksidan av byggnaden granne med ABC Mart (det finns flera ABC Mart i Shibuya, detta är den filial som ligger vid Tower Records). Gå till slutet av en korridor, ut genom en dörr som vetter mot järnvägsspåren och du är framme.
Text: Kjell Fornander