Resa klimatsmart och hållbart

Vi måste förändra hur vi upptäcker världen. Vi måste resa klimatsmart och hållbart. Men hur gör vi det?

2019 stod den globala turistindustrin för 10,4 procent av världens BNP. Därför är det inte konstigt att vårt resande har stor påverkan på miljön.

Den globala turistindustrin är ansvarig för en tiondel av världens koldioxidutsläpp. Samtidigt sysselsatte 2019 sektorn en av tio personer runt om i världen. Branschen, som sedan 1990 varit en av världens snabbast växande, stod för 10,4 av världens BNP. Många länders och individers ekonomi beror alltså på turism.

I en intervju med National Geographic från 2021, konstaterar Justine Francis, VD för Responsible Travel, ett av världens största företag som fokuserar på hållbara resor, att ”Bara för att vi bryr oss om hållbarhet betyder inte att vi måste ge upp semestrar”.

Däremot behöver vi förändra hur vi reser. Vi måste bli mer klimatsmarta och hållbara resenärer.

För det är framförallt de rika i världen som flyger, endast två till tre procent av världens befolkning står för flygets utsläpp. Svensken reser fem gånger mer än det globala genomsnittet.

Att vi reser mer idag beror bland annat på ökade inkomster, att vi har mer fritid och att det är billigare att flyga. Vi kan enkelt boka resor på internet för att sedan snabbt ta oss från a till b.

Klimatsmart kräver fokus på hållbar turism

I en undersökning som bokningssajten Booking.com gjorde 2019, med svar från hela världen, sa 70 procent att de hellre bokar ett boende som är miljövänligt. Men många resenärer vet inte vad hållbar turism innebär eftersom det saknas en tydlig definition.

Enligt FN:s turismorganisation tar en hållbar turism ett ansvar för nutida och framtida ekonomisk, social och miljömässig påverkan, samtidigt som besökarna, industrin, miljön och lokalsamhällenas behov beaktas.

Desutom har begrepp som miljövänligt och eko blivit populära sätt att marknadsföra sitt varumärke på – även av en del företag som inte är vare sig klimatsmarta eller hållbara. Idag är det därför ett problem med vad som kallas för ”greenwashing”.

Att resa klimatsmart handlar alltså om mer än att minska ditt personliga klimatavtryck – det handlar om att maximera de positiva effekter som turism kan ha på miljö, samhälle och ekonomi. Och samtidigt minimera de negativa effekterna.

Hur gör du för att resa klimatsmart och hållbart?

Pandemin innebar att många med osäkra arbetskontrakt och låga löner plötsligt förlorade sin inkomst. Att säkra arbetsvillkoren för de som arbetar inom turistindustrin är ett exempel på hållbar turism.

Hållbar turism kan alltså innebära att vara medveten om hur du reser, om du spenderar dina pengar på ett sätt som främjar den lokala ekonomin och om ditt agerande som turist har en positiv inverkan på destinationen.

Det handlar såklart även om att minska ditt personliga klimatavtryck. De flesta vet att vi måste minska vårt flygande och välja alternativa transporter. 80 procent av våra utsläpp under semestern kommer från vårt flyg. När du ska boka en resa kan du till exempel kolla dess påverkan på klimatsmartsemester.se.

Om du måste flyga är det bättre att göra det mer sällan och stanna borta längre. Välj direktflyg och hellre ett plan vars teknik är så ny och grön som möjligt. Boka en ekonomibiljett och packa lätt. Att klimatkompensera tar inte bort det ökade utsläppet, men skadar inte att göra som resenär.

Det kan också handla om att tänka till en gång extra innan du bestämmer dig för när och vart du ska resa. Är det bättre att åka till en väldigt populär destination efter högsäsongen? Är tåget ett alternativ, inte bara för att du slipper den stressiga säkerhetskontrollen? Eller för att det kanske tar en dag extra? Var och hur spenderar du dina pengar, kanske väljer du att bo på ett pensionat som drivs av en familj som bor lokalt och som rekommenderar en guide uppväxt i området du vill upptäcka? Eller varför inte äta på restauranger som drivs av de som bor i regionen och som främjar närproduktion.

Det finns flera resurser som du kan ta hjälp av. I Sverige finns organisationen Schysst Resande som publicerar väldigt bra material. Global Sustainable Tourism Council är en annan.

Du kan också läsa fler artiklar från Karavan Reseguiders nya satsning på klimatsmart resande.

Text och foto: Maria Lundin Osvalds

Meny