Minska engångsplast på resor

Enligt WWF ökar plastföroreningen i Medelhavet med 40 procent under turistsäsongen. Så, hur gör vi för att minska engångsplast på resor?

Kan turister agera för att minska sin plastförbrukning? Absolut!

Packa återanvändbart

Tycker du att din vattenflaska och to-go kaffekopp tar för mycket plats i din packning? Tänk om! Vare sig du besöker en storstad eller beger dig ut i naturen kommer du att bli törstig och kanske kaffesugen. Skippa engångsplasten och ta med dig din behållare hemifrån. Billigare och mer miljövänligt.

Initiativ för att minska engångsplast

Kolla om det finns några lokala initiativ för att minska engångsplast som du kan stödja? Många städer runt om i Europa har till exempel vattenstationer där du enkelt kan fylla på din flaska med vatten. Använd till exempel appen Water-Map eller Refill för att hitta en vattenstation. I många länder går det även utomordentligt att dricka kranvatten.

Det finns många organisationer som arbetar med att minska eller återanvända plast. Kanske finns det ett initiativ just dit du ska som du kan stötta?

Läs mer tips om klimatsmart och hållbart resande.

Vilket boende väljer du?

Kan du boka ett hotell eller annat boende som tar ansvar för att minska sin användning av plast? Kolla deras hemsidor, eller beskrivningar på bokningssajter som Booking.com. Kanske har de en vattenstation där gästerna kan fylla sina vattenflaskor? Köper de lokala matprodukter som inte är plastförpackade? Kanske har de skippat miniflaskor med schampo och erbjuder andra alternativ? Gör din research innan du bokar och du är ett steg i rätt riktning.

Plastfria produkter för en smartare packning

Idag finns flera smarta produkter som minskar din packning och gör dig plastfri! Testa till exempel att ta med dig en schampobar och tandkräm i pasteller. Tänk på att du inte behöver byta ut allt direkt, utan gör det gradvis. Fundera på vilka förändringar du gjort hemma och vilka av dessa du kan ta med dig på resan.

Text: Maria Lundin Osvalds

Meny