Traditionsrika Zoo Palast

Pst! Cineasten! Förstår du tyska? Då är ett biobesök på traditionsrika Zoo Palast ett måste! Sedan 1915 visas här filmer (med, som så mycket annat i den här staden, ett längre krigsrelaterat avbrott). Biografen har under långa perioder räknats som landets största och viktigaste och otaliga premiärvisningar av tyska klassiker, såsom Fritz Langs Metropolis 1927 har skett här. På den tiden hade man en egen orkester, balett och orgel för att tonsätta stumfilmerna.

1943 totalförstördes ZooPalast i ett luftangrepp, återuppstod igen 1955, då ritad av Paul Schwebes och Hans Schoszberger – två arkitekter som kom att starkt prägla efterkrigstidens tyska arkitektur. Från 1957 till 1999 stod biografen huvudvärd för den glamorösa filmfestivalen Biennale och få är de internationella filmskapare och skådespelare som inte satt sin fot här.

Supertjusig atmosfär, sju salonger med sammanlagt 1 650 sittplatser – allt från mysiga 50 till maffiga 850. Tunga mattor, röd sammet, klappstolar och draperier, futuristiska interiörer, en cocktailbar plus en stor dos eskapism – här finns allt vad man önskar sig av en storbiograf!

Pst! För dig som inte kan tyska eller blir fullständigt nedbruten av den tyska (allmäneuropeiska) ovanan att dubba filmer rekommenderas bion vid Hackersher Höfe i Mitte där de flesta filmer visas i original!

Zoo Palast
Hardenbergstrasse 29a
www.zoopalast-berlin.de