Valskådning med Tina

La Gomera är en av de bästa öarna för valskådning så ta chansen och åk ut. Det finns flera olika båtar med bas i hamnen i Valle Gran Rey som alla kör liknande rutter. Vi följer med den 24 meter långa yachten Tina som med sina klassiskt eleganta linjer får oss att tänka på Humphrey Bogart. Färden går rätt ut till havs och vi hjälps åt att spana efter fenor och skvallrande utblås. Det tar sin lilla tid men till sist siktar vi valar. Skepparen sänker farten och glider närmare. Det visar sig vara en relativt stor flock med kortfenade grindvalar (Globicephala macrorhynchus). Valarna verkar nyfikna och simmar upp så tätt intill båten att det blir svårt för oss fotografer att få med hela kroppen. De ligger nästan helt stilla och tycks titta lika mycket på oss som vi på dem. Speciellt den lilla valkalven som är där med sin mamma. Fantastiskt!

Som om inte det var nog möter vi sedan en grupp delfiner (vanlig delfin, Delphinus delphis) som glatt börjar leka och trängas i bogsvallet. Som mest såg vi sju delfiner precis framför båtens för, alla simmandes i tät formation som hela tiden bytte form när delfinerna bytte plats med varandra.

Turen avslutades med en fin lunch ombord, bad från båten för oss som är vattendjur och sedan en lugn seglats tillbaka längs kusten och de pampiga klippväggarna.

 

Excursiones – Tina
Avenida Marítima el Puerto de Vueltas, Valle Gran Rey
www.excursiones-tina.com