Tusen år av arkitektur i Pragborgen

Ingen annanstans i världen är de senaste 1 000 årens arkitektur så samlad som uppe vid Pragborgen, Hradčany. Alla Europas ”ismer” är representerade innanför borgmurarna och de syns både i kyrkoruinerna från 800­-talet och i 1900­-talets visionära ombyggnad av slottskomplexet.

Detta är en fascinerande del av Prag med sina adelspalats, kloster, kyrkor och slott, men samtidigt är det en fullständigt död stadsdel efter klockan fem på eftermiddagen. När alla enastående kulturminnesmärken slår igen sina portar sänker sig en stilla tristess över hela borgområdet. Det är tomt och tyst förutom nå­gon enstaka farbror som sakta kommer vinglande ut från krogen Hos den svarta oxen eller U zavěšenýho kafe.

Det är givetvis en skandal att ett så vackert och vidsträckt område inte utnyttjas mer. Det var här som de första tjeckiska regenterna under medeltiden skapade den första tjeckiska staten, som det trettioåriga kriget startade, där den förste tjeckoslo­vakiske presidenten regerade. Här lät sig Hitler fotograferas vid nazistockupationen och här tog Václav Havel över makten efter mer än fyrtio år av kommunistiskt styre.

Av strategiska skäl ligger borgar alltsomoftast uppe på höjder, så det är en vacker men förhållandevis ansträngande promenad upp till Pragborgen. Det enda allmänna transportmedel som kör hit är spårvagn 22 som klättrar upp till borgområdet från Lillsidan.

Vad gäller krogar på borgområdet finns det ett par att rekommendera. De flesta är betydligt dyrare än genomsnittet i staden, men det finns undantag och de kan dessutom vara värda ett besök eftersom flera av dem bjuder på en hänförande utsikt.
 Vill man shoppa är man i princip hänvisad till de olika museishopparna och det behöver inte vara dåligt – många av dem har faktiskt ett riktigt bra utbud. Annars är den enda shoppinggatan på borgområdet den lilla Zlatá Ulička där man kan hitta hantverk, böcker, tvålar, krämer och en massa annat. Nattlivet uppe på borgområdet är lika med noll, om inte svenska ambassaden bjuder på något röjarparty förstås.