Tapas i Madrid

Även om du bara går till ett ställe för att ta en öl får du så gott som alltid något litet att äta tillskjutet dig, en tapas. En skål oliver, aceitunas, eller chips, patatas fritas, är det minsta du kan förvänta dig, men det kan lika gärna dyka upp en bit potatisomelett, pincho de tortilla eller inlagda sardiner, sardinillas en conserva. På vissa ställen får du också ett betydligt mer avancerat smakprov från köket än så.

Traditionsenligt är tapas gratis och serveras när du beställer något att dricka. Detta ska med andra ord inte förväxlas med tapasrestauranger i andra länder där du ofta kan beställa in flera olika tapas som en sorts huvudrätt. På de få ställen du stöter på detta i Madrid kallas det för tabla (bord).

Tapastraditionen är som starkast i södra Spanien. Men även i Madrid kan du på rätt ställen bli mätt på tilltuggen som du får när du beställer in små öl, cañas.

Det finns mängder av förklaringar och teorier till tapastraditionens ursprung. Ibland förklaras det med att små bitar av mat lades ovanpå vinglasen för att hindra flugor eller sand från att dyka ner i drickan (tapas betyder lock på spanska). En annan teori är att en bit skinka lades ovanpå ett glas dåligt vin för att dämpa stanken. Andra förklaringar handlar om att kungligheter varit magsjuka och bara kunde äta små bitar mat åt gången som de sköljde ner med vin.

Tapas kan vara cosas de picar (mat att äta med handen, som oliver), pinchos (munsbitar som serveras på tandpetare) och cazuelas (varm mat i små grytor eller kärl). Andra mindre rätter som du kan beställa in, ofta till en kostnad, är små baguetter, montaditos, och smörgåsar med olika pålägg, tostas. Vanligaste tiden för en tapasrunda, tapeo, är på kvällen när köken öppnas. Restaurangerna fylls sedan med folk från 21-tiden och framåt.

Maten som serveras på kvällar i tapasbarer och restauranger i Madrid är oftast tänkta att delas. Förvänta dig alltså inte att få in en måltid komponerad utifrån tallriksmodellen om du till exempel beställer in en utsökt galicisk bläckfiskrätt pulpo a la gallega, marinerade och grillade fläskotletter, chuletas de Cerdo a la Madrileña, köttbullar, albondigas eller små gröna paprikor, pimientos del padrón.

Komponera istället middagen själv genom att beställa in olika rätter. För kolhydraterna välj till exempel en tallrik friterad potatis med en skarp tomatsås, patatas bravas. På en del ställen går det också att beställa in en halv portion, media ración, av de olika anrättningarna.