Åk tåg till Bryssel

Det går att resa från Stockholm med tåg till Bryssel med enbart två byten om du väljer att ta nattåget till Hamburg.

Antal byten

2-3

Tid

ca 14 h (från Malmö)
ca 21h (med nattåg från Stockholm)

Wi-fi

varierar, SJ nattåg har t.e.x inte WIFI

Res med nattåg från Stockholm

Väljer du att boka ett nattåg kommer du fram till Hamburg klockan halv sex eller halv sju på morgonen beroende på tågbolag. Därefter är det lätt att hoppa på ett snabbtåg till Köln, för att sedan byta till nästa snabbtåg till Bryssel. Sträckan Hamburg till Bryssel tar lite mindre än sju timmar, inklusive transfertid.

SJ:s nattåg avgår från Stockholm halv sex på kvällen och ankommer under vinterhalvåret till stationen Hamburg Altona (tio minuter med tåg från centralstationen) och under sommarhalvåret till Hamburgs centralstation halv sju på morgonen dagen därpå. Efter ett byte i Köln kan du vara framme på Bryssels tågstation redan halv tre på eftermiddagen.

Läs mer om vilka nattåg som trafikerar rutten till Hamburg.

Bra att veta: Bryssel Zuid och Bryssel Midi är samma station. Kan vara förvirrande när biljetter ska bokas!

Res från Malmö till Bryssel på 14 h

Du kan även enkelt åka tåg under dagtid till Bryssel. Då måste du göra tre byten.

Ta dig till Köpenhamn så att du hinner med det tidiga morgontåget till Hamburg (som avgår halv åtta på morgonen). Då är du framme i Hamburg fem över 12. Därefter tar du dig till Bryssel med ett byte i Köln. Den sträckan är väldigt vältrafikerad. Du kan vara framme i Bryssel redan halv nio på kvällen.

Bokning och kostnad

Hela resan går att boka på tågbolaget Deutsche Bahns hemsida.Väljer du att åka nattåg till Hamburg bör dessa bokas hos SJ eller Snälltåget beroende på vilket tåg du vill åka med.

Priserna varierar och beror på hur långt innan du bokar. Enligt tågbokningstjänsten Trainline kostar resor från Malmö till Bryssel från 82 €. Väljer du att åka nattåg beror ditt priset även på typ av biljett.

Går det att köpa mat ombord?

Tågen mellan Köpenhamn och Hamburg har ingen bistro. Oftast går någon ur personalen runt och säljer enklare förfriskningar. Men det är alltid säkrast att själv ta med mat och dryck. Det finns gott om caféer och affärer som säljer färdkost på tågstationerna längs vägen. De flesta tåg i Tyskland har en bistro ombord.

På SJ:s nattåg finns det en mindre bistro ombord. Bistron öppnar strax efter avgång från Stockholm och har öppet fram till halv tolv på kvällen. På morgonen öppnar bistron för frukost vid fem. Det går endast att betala med kort på SJ:s nattåg. Har du bokat sovvagn ingår frukost i din biljett och du serveras i din kupé.

Även på Snälltågets nattåg finns en bistro som är öppen mellan Stockholm och Malmö. Därefter finns det möjlighet att köpa kaffe, vatten, läsk, vin, öl och godis hos tågvärden. Du kan förbeställa frukost som du också hämtar hos personalen. Du kan betala med kontanter och kort.

Cykel ombord?

Du kan ta med dig cykel på Öresundstågen men det går inte att reservera plats för cykeln. På SJ:s X2000 tåg (till exempel från Stockholm-Köpenhamn) kan du endast ta med dig nedmonterade cyklar i väska.

Sträckan Köpenhamn till Hamburg och de flesta snabbtåg till Köln har även utrymme för cyklar (begränsat utrymme och måste förbokas) utan att dessa behöver nedmonteras. Vill du reservera en biljett som inkluderar cykelförvaring anger du detta när du bokar din resa.

Snabbtågen som trafikerar sträckan mellan Köln och Bryssel (ICE-tåg och Thalys) erbjuder dock inte cykelförvaring utan här måste cykeln nedmonteras och paketeras i en cykelväska.

Tåg till Bryssel
Exempel på rutt från Malmö till Bryssel.
1
kg co2/person*

*Resans klimatavtryck är beräknat för transport och per person och för resa Malmö-Bryssel. Vi använder kalkylatorn Klimatsmart semester, som är utvecklad av forskare vid Chalmers universitet, och tågbolagens egna angivelser gällande till exempel om de kör med el eller diesel.

Text: Maria Lundin Osvalds

Mer från Bryssel

Meny