Stadsbibliotek med katedralutsikt

Bakom Santa Maria del Fiore massiva absid tar ett helt kvarter av stora, tunga byggnader vid. Från utsidan ser det mesta stängt ut. Men fortsätt ned för via dell’Oriuolo något hundratal meter. Där öppnar sig en trädgård på vänster hand – och här ligger sedan Florens stadsbibliotek, Biblioteca delle Oblate. Byggnadskomplexet påbörjades redan 1285, då som kombinerat kloster och sjukhus.

Fortsätt in i trädgården, förbi barnavdelningen och fram till hissen. Åk upp till andra våningen, passera genom ett rum med pluggande studenter och så är du ute i en skyddad loggia, högt över de omgivande husen.

Här ligger bibliotekets eget kafé. Eftersom det är i Italien är det öppet till midnatt, det serveras aperitivo och drinkar och att det hela drivs i offentlig regi borgar för bra priser på det mesta.

Det finns gott om plats att sitta och koppla av i skuggan under loggians tak, och allt alltså i stort sett granne med själva katedralen. Inifrån själva baren har man också en strålande utsikt över både kupolen och absiden.

 

Caffetteria delle Oblate
Via dell Oriuolo 25, Firenze
www.caffetteriadelleoblate.it/