Favoritrestaurangen Simonsig

En favorit när det gäller mat- och vinkombinationer är Simonsig, i Sydafrika mest känd för sitt utmärkta bubbel. Faktum är att det var på Simonsig som vintypen MCC – Méthode Cap Classique – föddes. Året var 1971 och vad det handlar om är egentligen inget annat än ett mousserande vin tillverkat enligt den äkta champagnemetoden. Men ordet champagne får man som bekant inte använda utanför Champagne, så det fick bli MCC istället. Idag producerar många större vingårdar i Sydafrika något slags bubbel – de flesta i form av en MCC, men i ärlighetens namn är det bara ett begränsat antal som ens nosar på den franska nivå som utgör måttstocken. Men Simonsigs Kaapse Vonkel och Cuvée Royal håller hög klass, liksom de flesta av gårdens andra viner.

Extra bra blir det som sagt om man matchar dem med maten från gårdens restaurang. Själv är jag exempelvis ingen stor chardonnay-drickare och Simonsigs flaggskepp på området, Aurum Chardonnay, är en minst sagt smörig historia. Men tillsammans med en utsökt fet fiskrätt och en välbalanserad sås så vänder det åtminstone upp och ner på min värld.

 

Simonsig
Kromme Rhee Road, norr om Stellenbosch
www.simonsig.co.za