Anrikt skinnhantverk med gott syfte

Det kan lätt bli för mycket skinn i Florens. Väskorna, jackorna och plånböckerna bjuds ut till försäljning på längden och tvären och överallt. Samtidigt finns det ett utbud och en variation här som man sällan eller aldrig ser hemma.

Ett säkert val för dig som tvekar inför prutandet i gatustånden är anrika Scuola del Cuoio, ”läderskolan”. Skolan startades åren efter andra världskriget. Tanken var att ge utbildning åt de många barn som blivit föräldralösa i kriget.

I kvarteren runt Santa Croce fanns traditionellt de industrier som krävde gott om vatten: färgerier, tvålmakare och garverier – och därmed skinnhantverkare.

Skolan finns kvar än idag och fortfarande kommer det unga studenter hit från hela världen för att lära sig läderhantverket. Det tillverkas fortfarande gästböcker, album och skrivunderlägg i skolan åt bland annat Florens kommuns gäster.

Besökaren kan följa deras knåpande med portföljer och handväskor vid arbetsbänkarna i det gamla klostret. Det går även att köpa produkter från skolan och beundra fotografierna med de många celebriteter (från Ozzy Osbourne till Johannes Paulus II) som varit kunder här.

Entrén vetter mot via San Giuseppe (passera Dante-skulpturen till väster om Santa Croce och fortsätt cirka hundra meter, sen har du porten på höger hand). Fortsätt in på gården och passa på att beundra murverket i Santa Croces baksida, tvärskepp och sidokapell.

 

Scuola del Cuoio
Piazza Santa Croce
leatherschool.biz