Restaurang med markkänning och skogskontakt

När man är ute och far på landet i Italien så stöter man ofelbart på restauranger. Ofta är de ganska oansenliga, bara ett enkelt trähus och så en uteservering med massor av platser.

Jag, som förknippar restaurangliv med gågator och torgliv, tyckte länge det var lite konstigt. Ta bilen ut i skogen för att äta på restaurang?

Men efter ett besök här om sommaren hos Da Peppa e Angelino kom jag på bättre tankar. Enligt italiensk matfilosofi handlar nämligen god mat sällan om nyskapande unga manliga kockar i hipp innerstadsmiljö.

I italienarnas ögon lagas god mat så nära producenten som möjligt, gärna av människor som vigt sina liv åt att förvalta de traditionella rätterna. I ett modernare land handlar det också om att söka upp dem som fortfarande har tid att laga mat på gammalt vis – vilket ofta är de matriarker som fortfarande styr i många mer traditionella restaurangkök.

Så att ta bilen ut i skogen och äta mamma Peppas handgjorda pici är att återvända till kvalitet, hantverkskunnande och råvaror av högsta kvalitet.

Da Peppa e Angelino (det är namnen på ägaren och hans fru) har haft sin skogsrestaurang uppe på Monte Peglia sedan 1965. Du når den genom att ta den osannolikt slingriga vägen mellan Marsciano och Orvieto och köra till bergsbyn Poggio Spaccato. Där hittar du deras oansenliga krog vid vägkanten.

Vad de serverar? Tja, vad sägs om gnocchi all’oca, (med ragu på anka), pappardelle al cinghiale (med vildsvin), polenta con salsiccie e puntarelle (polenta med färsk grillad korv och cicoria) och torta alla testa (spisbröd).

Lantlig, traditionell och garanterat äkta umbrisk mat, också öppet lunchtid.

 

Da Peppa e Angelino
Poggio Spaccato, San Venanzo
facebook.com/angelinoepeppa/