Restaurang i Pisa: Il Bistrot

På Pärontorget, Piazza Chiara Gambacorti, ligger Il Bistrot. En restaurang i Pisa värd ett besök.

En bit in i myllret och gränderna på andra sidan Arno öppnar sig Piazza Chiara Gambacorti, en de piazzor som utgör hjärtana i Pisas uteliv.

Fast om du frågar efter vägen kan du lika gärna fråga efter Piazza della Pera, ”Pärontorget”. Så kallas torget av tradition, eftersom det i ett av hörnen sedan urminnes tider står en päronformad, knubbig stenstolpe – sannolikt ursprungligen en del av en etruskisk grav (det här är ju Italien!).

Runt torget ligger ett tiotal restauranger, barer och enklare matställen. Trafiken är avstängd och det är en härlig upplevelse att sitta här i myllret under stjärnorna en varm sommarkväll.

Il Bistrot är en ofta rekommenderad krog här och jag kan bara instämma i lovorden. Jag uppskattade mycket restaurangens typiska toscanska fiskgryta, cacciucco.

Annat gott på menyn är risotto med päron och gorgonzola och grillad scamorza (en sorts ost) med radicchio (rosésallad), pinjenötter och balsamvinäger.

Priserna för varmrätterna är humana: runt 6–7 euro för pastorna, det dubbla för kötträtter. Vill du ha ett bra bord utomhus under sommarhalvåret rekommenderar jag att du slår en signal och bokar bord i förväg.

Läs fler tips från Toscana och Umbrien.

Il Bistrot
Piazza Chiara Gambacorti, Pisa
www.ilovebistrot.it

Text och foto: Eskil Fagerström

Mer från Toscana & Umbrien

Meny