Raukar

Naturens egna stenskulpturer raukarna är enastående naturliga konstinstallationer på Gotland och på Fårö. De finns faktiskt på alla kuster och i alla riktningar på ön så de är inte specifika för någon plats. Så mycket bättre, för då har du möjlighet att utforska raukarna oavsett var du befinner dig på ön, en rauk är alltid nära. Raukarna har bildats och formats genom erosion av väder och hav, mjuka bergarter har brutits ned och kvarstår gör den hårda kalksten som raukarna utgörs av. Än idag pågår erosion av den gotländska kusten och därför är även raukarna föränderliga skulpturer. Och snart, om än oändligt långsamt om vi pratar uppfattad mänsklig tid, kommer nya raukar att skapas. Då kan det vara så att de sju kändaste raukområdena får sällskap och utmanas av ytterligare formationer. Men de vi har idag räcker väldigt långt.

Hoburgsgubben är den kanske kändaste, Jungfrun den högsta, men det finns en handfull till väldigt fina och sevärda raukområden; Folhammar, Langhammar, Digerhuvud, Lergrav och Holmhällar.

Se till att besöka raukarna vid olika tid på dygnet (och gärna olika årstider) för ljuset, stämningen och känslan är helt olika och skapar helt olika upplevelser. Glöm inte picknick-korgen för du ska inte stressa förbi dessa resliga stenstoder.