Ratta en skramlig italienare

Den lilla runda Fiat 500 måste vara världens gulligaste fordon.

Det är också en bil man blir glad av, tycker jag. Åtminstone så länge man slipper åka långt i den. Fiat 500 är närmast osannolikt liten och enkelt byggd. Med sina bulliga former är bilen också en designikon i sig och likt vespan, pizzan och espressokoppen en symbol för Italien.

Men femhundran är värd uppmärksamhet också av andra anledningar. Precis som vespan spelade den lilla bilen en avgörande roll för att bygga det italienska folkhemmet. Den var miljoner italienares första bil, fordonet som fick italienarna att under 1960- och 1970-talet upptäcka sig eget land. Det är också därför det fortfarande finns så många kvar i drift, ännu 40 år efter det att det sista exemplaret rullade ut från fabriken i Turin.

När industriarbetarna i Milano tog Autostrada del Sole hem till gamla Södern på semester, var det i en skinande ny fullpackad Fiat 500 de färdades. Femhundran gjorde Italien mobilt och modernt.

Om du skulle vilja pröva att själv ratta denna oförglömliga del av italiensk motorhistoria finns det numera en möjlighet i Florens. Firman Walkabout Florence arrangerar nämligen dagsturer i Fiat-karavan. Du kör själv men har via radio kontakt med en guide som guidar karavanen upp till San Miniato al Monte och kring kullarna söder som stan. Lunch ingår, liksom eventuellt motorstopp, soltak av vaxduk och ett ytterst rudimentärt dragläge i kopplingen.

 

Walkabout Florence
Via Vinegia 23R, Firenze
www.walkaboutflorence.com