Tasmanian_Devil

5 positiva nyheter under oktober

5 positiva nyheter under oktober

Coronapandemi, nationella restriktioner, konflikt och tumultartade nationella val. Just nu är lätt att glömma bort det positiva som händer runt om i världen. Därför har vi sammanställt fem positiva nyheter från förra månaden.  

Besök Sagan om ringens mest berömda filmplatser 

Det har gått elva år sedan inspelningen av filmtriologin Sagan om Ringen avslutades. Nu öppnas äntligen en av filmernas mest berömda platser uppDeer Park Hights på Nya Zeeland. Här kan du snart besöka och drömma dig bort till Middle Earth magiska värld!  

En destination värd sitt besök för såväl den som är intresserad av Tolkiens värld, som naturfantasten!  

Tasmanska djävulen återvänder till Australien 

Den tasmanska djävulen, även kallad pungdjävul, är ett utrotningshotat pungdjur som lever i det vilda på Tasmanien. Idag finns endast 25 000 djur kvar. 

En tasmansk djävul.
En tasmansk djävul. Foto: CC/Wayne McLean.

Men de senaste 16 åren har flera australiensiska djurskydds- och naturorganisationer arbetat för att åter introducera de tasmanska djävularna på Australiens fastland. Under oktober månad släpptes de första 26 djuren ut i det fria. Tasmanska djävular krävs bland annat för att stävja den för höga populationen av förvildade katter och rävar, vars höga antal i sin tur har resulterat i andra däggdjurs utrotning. 

Upptäck London med ny karta 

Den brittiska regeringen har infört nya nationella restriktioner och Storbritannien befinner sig nu i sin andra så kallade lockdown. För den som är fast i London finns det fortfarande möjligheter att upptäcka staden. För trots restriktioner får boende motionera ute. 

Projektet Footways har under 18 månader arbetat med att utveckla en ny karta över London som fokuserar på promenader runt om i staden. Kartan består av flera olika rutter som har tagits fram tillsammans med lokala experter, stadsråd, företag och kulturorganisationer.

Du kan även besöka Londons sevärdheter hemifrån!

London
Nu kan du upptäcka nya delar av London – med hjälp av Footways karta! Foto: Maria Lundin Osvalds

Svenska Storytours släpper ny vandring – i Sverige 

Innovativa upptäcktsfärder sysslar även det svenska företaget Storytours med. De har producerat flera spännande självguidade stadsvandringar baserade på romaner. Nyligen släppte de sin senaste vandring baserad på Henning Mankells Wallander-novell ”Fotografens död”.  

Nu kan du därför upptäcka Ystad i Skåne på ett helt nytt sätt – i kommissarie Wallanders fotspår. Det enda du behöver är en smart telefon, Storytours app och din guide nedladdad.  

Nytt miljövänligt tåg i USA 

Armtrack, det federalt statsägda monopolföretag för fjärrtågstrafik i USA, håller på att utveckla ett nytt snabbtåg som ska halvera nuvarande tågmodellers utsläpp av koldioxid. De så kallade Acela-tågen ska möjliggöra ett mer hållbart sätt att resa i nordöstra USA. Tågen kommer att åka mellan Boston och Washington D.C.  

Dessutom ska vagnarna ha 25 procent mer säten med större benutrymme, fler toaletter än nuvarande tåg samt större bagageutrymmen. Tågen ska vara på banan redan nästa år. 

Meny