Piazza del Duomo – Umbriens vackraste torg

Det finns flera goda skäl att besöka Spoleto. Det är en av Umbriens viktigaste kulturstäder med båda etruskiska, romerska och medeltida konst- och arkitekturskatter.

Ska man välja ut en enskilt avgörande anledning, så är det (åtminstone för mig) det vackra torget framför katedralen. De flesta närmar sig via de svagt sluttande trappstegen utmed via dell’Arringo. Därifrån syns domens romanska fasad som bäst. Med sin eleganta renässansportik, det rustika klocktornet, dekorerat med återanvända marmorfragment från stadens romerska ruiner och den stora bysantinska guldmosaiken är kyrkan en anslående syn. Och då har jag inte ens nämnt Fra’ Filippo Lippis fresker i koret, konstnärens allra främsta verk.

De andra byggnaderna runt torget är också underbara, kanske särskilt de bleknade fasadmålningarna i vitt på det väderbitet himmelsblå Palazzo Racani Arroni. Nere på torget står en romersk sarkofag, nu konverterad till fontän.

Om somrarna arrangeras här en av Italiens äldsta och mest etablerade kulturfestivaler, Festival dei Due Mondi. Den ägnas åt teater och klassisk musik och grundades av dirigenten Gian Carlo Menotti redan 1958.

Jag har aldrig besökt festivalen varit där själv, men som traditionen bjuder omvandlas då piazzan till en enda konserthall med katedralen som fond. Det måste vara något extra.

Finns det en bar, undrar ni förstås. Ja, det finns det. Ett par bord står utplacerade, mitt i allt det uråldriga och tidlösa. Vackrare plats för en prosecco i skymningen tror jag knappt existerar.

 

Piazza del Duomo, Spoleto
www.festivaldispoleto.com