Stegen mot skultpuren: Museo dei Bozzetti

Det nordvästra hörnet av Toscana har sedan antiken varit berömt för sina marmorbrott. Särskilt känd är den kritvita stenen från trakten runt Carrara, som användes av både Michelangelo och Bernini.

Pietrasanta, en dryg mil norr om Viareggio, har sedan urminnes tider varit centrum för stenindustrin. Fortfarande finns här gott om aktiva konstnärer och verkstäder, liksom en exklusiv lyxturism runt stränderna Marina di Pietrasanta och Forte dei Marmi.

Själva staden Pietrasanta har ett gulligt, välpolerat centrum med en enorm mängd små affärer – möjligen jämförbart med orter som Båstad och Smögen i Sverige.

I Pietrasanta finns också ett ovanligt och roligt museum, Museo dei Bozzetti. Bozzetto är italienska för skulpturmodell, alltså det prov som konstnären gör innan arbete i full skala tar vid. Skulptörens skissblock, kan man kanske säga.

På museet visas runt 600 sådana modeller utförda av konstnärer som genom åren kommit till Pietrasanta. Modellerna är vackert utställda i ett tidigare kloster från 1500-talet. Här finns verk av flera framstående modernister: Fernando Botero, Niki de Saint Phalle och César hör till de mer kända.

Modellerna ger en ovanlig inblick i skulptörens arbetsprocess, och en chans att komma nära konsten.

 

Museo dei Bozzetti
Via S. Agostino 1, Pietrasanta
www.museodeibozzetti.it