Les Baux-de-Provence – en spektakulär borgruin

Les Baux kan vara den mest besökta platsen i hela Provence sett till antal besökare per kvadratmeter. Ett par miljoner besökare per år har inte fel, Les Baux är något alldeles särskilt – trots att Provence är välförsett med pittoreska medeltida byar med befästningar på bergstoppar. Den stora borgruinen på toppen är helt enkelt spektakulär.

Läget gör sitt till; mitt i bergskedjan Alpillerna med stora olivlundar på slätten nedanför. Gillar man provensalska souvenirer är byn ett eldorado, för gränderna är fulla med små butiker – här finns allt! Det finns exempelvis både vin och olivolja ursprungsmärkt med Baux-de-Provence. Byn är också välförsedd med matställen, vilket är praktiskt då alla höjdskillnader och upplevelser kan kräva påfyllnad av både koffein och kalorier. Det är också det smidigaste sättet att få fatt i en toalett. Det finns annars ett par vid entrén till byn och en bakom kyrkan. Parkering är också en bristvara, trots att alla vägar upp till byn är kantade med parkeringsplatser med enhetstaxa.

Jag tycker att Les Baux är en av de vackraste platserna i Provence, men åker inte dit frivilligt under högsäsong. Som kuriosa kan jag nämna att den aluminiumrika bergarten bauxit är uppkallad efter Les Baux. Det står en röd klump bauxit utanför turistbyrån, som har gratis wifi.

www.lesbauxdeprovence.com/en