Le Marché de la Libération – den stora matmarknaden

Den stora fördelen med att hyra lägenhet framför att bo på hotell är att alla matmarknader förvandlas från fotoobjekt till ställen där du kan handla säsongens produkter direkt från odlarna. Det är något jag uppskattar.

I stadsdelen La Libération ovanför centralstationen dukas det varje förmiddag utom måndagar upp en stor och fräsch matmarknad. Kliver du av på spårvagnshållplatsen Libération hamnar du mitt i den. Längs spårvagnsspåren finns ett par hundra meter fasta platser med tak. Det är rent, modernt och snyggt. Många av stånden säljer biodynamiskt odlade grönsaker. En del är specialiserade, exempelvis på sallad eller på potatis. Invid Gare du Sud håller fiskhandlarna till medan en tvärgata på mitten är full med blommor. Vill du fortsätta handla kan du svänga höger vid Place du Général de Gaulle och gå in på inomhusmarknaden Cité Marchande Docks de la Riviera. Där finns bland annat en välsorterad köttbutik, ost och en fin fiskbutik. Även västerut från Place du Général de Gaulle, på Boulevard Garnier, finns flera småbutiker som säljer matvaror.

Det finns gott om uteserveringar där du kan ta en kaffe och titta på när lokalbefolkningen handlar. Eller varför inte handla själv? Jag gillar att sitta med min kaffekopp vid halv nio på morgonen och se på när handlarna plockar upp och dukar fram sina varor. Det är också bra att vara tidig så att man kan hugga de fräschaste grönsakerna.

Le Marché de la Libération
Avenue Malausséna