Kirstenbosch Botanical Garden – en lummig oas

Kapstaden ståtar med det som allmänt brukar betraktas som en av världens vackraste och mest intressanta botaniska trädgårdar. Den ligger vid foten av Devil’s Peak i Newlands och är en utmärkt avslutning på en lång dag längs vägarna runt Kaphalvön. För den växtintresserade är det ett himmelrike med över 7 000 arter i planteringarna – de flesta unika för den här delen av världen – och för alla andra är Kirstenbosch en lummig oas att ta en avkopplande promenad i.

Jag brukar föredra entré nummer två, som man kommer till om man tar samma avfart som till huvudentrén men sedan fortsätter rakt upp för backen istället för att svänga till vänster. Ofta är det lite färre besökare här.

När man kommer in så ser man först några enastående bronsskulpturer av konstnären Dylan Lewis. Därefter är det tycke, smak och ork som bestämmer hur man väljer att ta sig runt längs de vindlande stigarna i den 36 hektar stora trädgården. Ska man täcka in allt så bör man nog avsätta en särskild dag för besöket här – samt sätta på sig riktigt bra skor.

Kapstadsborna själva älskar sin botaniska trädgård och många kommer hit för picknick på helgerna. Under sommarsäsongen, med början i december, arrangeras även utomhuskonserter i Kirstenbosch varje söndagskväll. Oftast med riktigt hög klass på artisterna.

 

Kirstenbosch Botanical Garden
Rhodes Drive, Newlands