I Carsulae är antiken nära

Via Flaminia började byggas redan på 200-talet före vår tideräknings början och var en av det romerska imperiets viktigaste vägar. Den sträckte sig från Forum Romanum upp genom Lazio, österut genom Umbrien och över Apenninerna till Adriatiska havet. Därefter följde den kusten upp mot Poslätten och norra Europa.

Vid Narni i södra Umbrien delade sig vägen i två grenar. En västlig gren följde Tiberdalen, en östlig gick mot Terni och Spoleto. I trakten av Spello återförenades grenarna igen. Utmed hela sträckningen finns spåren efter Roms inflytande, som en amfiteater i Spoleto, stadsmurar i Spello och golvmosaiker i Bevagna.

Det allra vackraste och mest välbevarade delen av via Flaminia hittar du ett par mil norr om Narni. Där låg Carsulae, som var en var en viktig handelsstation, och i staden fanns forum, teater, tempel och en ordnad stadsplan. Hit kom rika resenärer från Rom för att bada kurbad, gå på teater och andas frisk luft.

Till skillnad från andra städer med antika anor övergavs Carsulae – varför vet man inte – men har däremot kunnat bevaras och grävas ut under senare år.

Läget är underbart: en högplatå uppe på sluttningen mot bergen med utsikt över dalgången med Todi, Narni och Amelia. Hit kommer inte många besökare, så med lite tur har du parken för dig själv. Hela anläggningen bär spår av en rejäl turistsatsning, gjord för tio eller femton år sedan, som sedan fullständigt glömts bort.

De arkeologiska utgrävningarna följer via Flaminia, och du kan själv vandra utmed vägen en bra bit. Den löper genom dungar av ekar, ett smalt band av nötta stenar som ringlar sig fram genom landskapet. I hällarna syns djupa fåror, nötta av århundradens trafik med oxkärror.

Vandringen avslutas vid ett ännu stående valv, Arco di Traiano. På andra sidan ligger flera stora gravmonument.

Carsulae är en av Umbriens mest fantasieggande platser, tycker jag. Det är inte svårt att föreställa sig en trupp med legionärer komma marscherande utmed vägen. På området finns också den lilla, halvt övergivna kyrkan San Damiano, som uppfördes kring år 1000 på ruinerna av en ännu äldre romersk byggnad.

Bättre plats än Carsulae att ta in antik historia hittar du inte i Umbrien – inte bättre plats för en picknick i det gröna heller.

Observera att parkeringen ligger en bra bit från själva parkens entré. Följ den tydligt skyltade grusvägen i 500 meter så når du museet, baren och kassorna.

 

Carsulae Area Archeologica
Strada di Carsoli 8, Terni
www.carsulae.it