Nollkilometerlyx på Pitiglianos bästa krog

Italiens motsvarighet till närodlat heter prodotti a Km 0, nollkilometer-varor. Det nära är också ett ideal för den internationella slow food-rörelsen, som grundades här i landet redan 1986 och som haft stor betydelse för hur Italien uppvärderat och tagit tillvara sina traditioner av hållbar livsmedelsproduktion.

Nollkilometer-tanken dominerar menyn på Pitiglianos bästa restaurang, Hostaria del Ceccottino. Vildsvinen, chianina-köttet, ankorna, grönsakerna, vinet, lammet – så gott som allt som serveras kommer från trakten.

Jag åt en enkel lunch på den typiska bondsoppan ribollita och en tallrik med crostini (toscansk, knaprig bruschetta) med lardo. Om den senare ingrediensen kan jag bara säga att det är något av det godaste jag någonsin ätit.

Ett par inslag på Ceccottinos meny har plockats upp ur det lokala judiska köket, ett exempel är sfratto, där en blandning av honung, citrusskal, kanel, muskot och nötter bakas in i smördeg och sedan skivas i portionsbitar.

Till Ceccottinos fördelar hör även läget vid det smala torget Piazza San Gregorio. En synnerligen vacker plats, mitt i hjärtat på en av Toscanas märkligaste och uråldrigaste små städer.

 

Hostaria del Ceccottino
Piazza San Gregorio VII 64, Pitigliano
www.ceccottino.com