Hemma hos-känsla i hjärtat av Chianti

Om du färdas mellan Florens och Siena och känner hur hungern sätter in, så har jag det perfekta stoppet för dig. Byn heter Montefiridolfi, har 360 invånare och ligger bara någon halvmil från stora vägen. A Casa Mia heter restaurangen.

A Casa Mia betyder förstås ”Hemma hos mig” och det är banne mig inte långt från sanningen. Tjugo platser i ett litet rum invid bygatan. Och så lagas och serveras all mat av två flinka män i 40-årsåldern, eldsjälarna Cosimo och Maurizio Simoncini. De bägge öppnade krogen 2003 i sina föräldrars och farföräldrars by Montefiridolfi, som de tyckte saknade en bra restaurang.

Vi inledde med en perfekt caprese – mozzarella och tomat – och ett lagom urval lokala pecorinoostar med florstunna päronskivor. Kanske borde vi gjort annorlunda: viss avund uppstod när vi såg bordsgrannarna hugga in på enorma fat med mixade antipasti.

Pastan, tagliatelle med den i Italien så dyrkade karljohansvampen, funghi porcini, var löjligt god, liksom en osso buco med ångad spenat och ytterligare en pasta med ragu på kanin. Det är inte tokbilligt, men långt ifrån dyrt med varmrätter på mellan 10 och 15 euro stycken.

A Casa Mia är rustikt och informellt, men långt ifrån banalt. Maten är rigoröst lokal, traditionell, lagad från grunden och sannolikt så bra man kan äta i en av världens mest rika och anrika matregioner. Då har jag inte ens nämnt vinutbudet, hyllor dignande av det bästa från trakten – som ju råkar vara självaste Chianti.

Boka gärna i förväg, de tjugo platserna fylls snabbt.

 

A Casa Mia
Via Santa Maria a Macerata 4, Monteridolfi
San Casciano in Val di Pesa
www.acasamia.eu