Smakfull öl på populära Great Leap Brewing

Kina är det land i världen som konsumerar i särklass mest öl. De flesta inhemska ölsorter är dock ljusa och relativt blaskiga. När amerikanen Carl Setzer började brygga öl i Peking tillsammans med sin kinesiska fru Liu Fang, upptäckte de därför snart att efterfrågan på mer smakfulla alternativ var enorm. Carl beslutade sig snart för att säga upp sig från sitt kontorsjobb, och 2010 öppnade paret Great Leap Brewing vid en underbar innergård undangömd i en lugn gränd bara något hundratal meter från den stressiga shoppinggatan Nanluoguxiang.

De gjorde redan från början en grej av att använda lokala råvaror och kinesiska ingredienser. Detta har resulterat i spännande och unika ölsorter som ”Honey Ma Gold”, vilken innehåller pepparkorn från Sichuan och organisk honung från Lius familjs bigård i hemprovinsen Shandong. ”Imperial Pumpkin Ale” och ”Liu the Brave Spiced Stout” hör till andra populära kreationer bland de tiotals ölsorter som Great Leap Brewing har experimenterat fram.

Carl och Liu är pionjärer som startade en trend av mikrobryggerier i Peking, vilket till och med har resulterat i en årlig festival för mikroöl vid en av stadens största gallerior. Great Leap Brewery har gått så bra att man öppnat en ny och större lokal på gatan Xinzhong jie i nöjesdistriktet Sanlitun, och man har ytterligare en pub på gång. Men det var på denna innergård som ett nytt kapitel i Pekings dryckesscen först tog sin början.

Great Leap Brewing (大跃啤酒)
Doujiao hutong 6 (豆角胡同6号)
Tunnelbana: Shichahai (linje 8)
www.greatleapbrewing.com