Glass värd en lång, lång omväg

Hur långt ska man åka för en extraordinärt god glass? Ja, det beror väl på läggning och intresse. Luca Manini öppnade sin gelateria Dulcinea 2011 i avkroken Bettona, någon mil söder om Perugia och ett par kilometer från de stora vägarna. Han är andra generationen i yrket: fadern började göra glass 1979.

Inriktningen är kvalitet, och det har fungerat för Dulcinea. Melonen i melonglassen köps från Bettonas lokala fruttivendolo, likaså citronerna och jordgubbarna. Pistagesmaken är av sorten som kostar 100 euro kilot, inte 20 euro. ”Som att jämföra Fiat och Ferrari”, säger Luca Manini själv.

Omsorgen märks verkligen i smakerna och garanteras av diplomen på väggen bakom disken. Förra året röstades Dulcinea fram som en av Italiens tio bästa gelaterior – och det säger en hel del i detta glassgalna land.

 

Gelateria Dulcinea
Via Perugia 145, Passagio di Bettona