Vacker strandpromenad med spanläge på lyxvillor

Getxo är idag en egen kommun i Bilbaos storstadsområde med drygt 80 000 invånare. Vid förra sekelskiftet var det dock en sömnig fiskeby som ”plötsligt” upptäcktes av de superrika Bilbaoborna. Att bygga en sommarvilla vid stranden blev på modet och fiskebyn på andra sidan Portugalete blev sig aldrig mer lik. Mellan Getxo och den gamla fiskebyn Porto Viejo kantas strandpromenaden efter stränderna Las Arenas och Ereaga av fantastiska villor från sekelskiftet. Ju längre du går efter promenaden desto pampigare blir villorna och alldeles vid slutet av Ereaga-stranden övergår pampighet till något närmast slottsliknande.

En av de bästa dagsturer man överhuvudtaget kan göra, när vädret är fint, är att ta tåget till Portugalete, korsa Biscayabron till fots och sedan följa strandpromenaden hela vägen till Porto Viejo. Därifrån kan men sedan ta tunnelbanan tillbaka till Bilbao. Längs strandpromenaden finns det flera informationsskyltar som berättar om vilka som lät uppföra alla fantastiska villor. Ungefär halvvägs efter Las Arenas-promenaden kommer du till ett varmt rekommenderat vattenhål. Den gamla lyxvillan i ny-baskisk stil, Hotel Embarcadero, må vara diskret skyltat men absolut värt att stanna till vid. Utmärkt mat och dryck, samt en välsignad skugga i trädgårskaféet när hettan, eller vinden från havet är för stark.

I slutet av promenaden kommer du till den stora marinan som delar de båda stränderna Las Arenas och Ereaga. Här finns kaféer, restauranger, biografer och även ett akvarium. Det är ett trevligt stopp om man nu inte vill fortsätta vidare till den bättre bad- och surfstranden Ereaga. Härifrån kan man även se fiskebyn Porto Viejo med sina pittoreska vita hus klättra upp längs klippkanten. Hit bör man absolut gå, inte bara för den välhållna gamla byn, men även för den fantastiska vyn tillbaka mot Getxos stränder. Följ trapporna upp genom byn och snart kommer du till tunnebanestationen Algorta för en bekväm hemresa.

Hotel Embarcadero
Zugatzarte Etorbidea 51, Getxo
hotelembarcadero.com