Italiensk glass värd en omväg: Gelateria Romana

Att göra italiensk glass kräver inte så många ingredienser. Vad som däremot krävs är hantverkskunnande – framför att för att balansera olika sockertyper mot varandra och anpassa dem till råvarans surhet, krämighet och fetthalt. Syrliga fruktglassar är en sak, oljiga nötsmaker något annat. Samt förstås gott om råvaror av bästa sort.

Italiensk gelato är också i högsta grad en färskvara, som tappar smak och fräschör efter bara något dygn. Det är därför höga staplar med pyntad glass i disken inte är något kvalitetstecken: på bra gelateria görs glassen i små omgångar och säljer slut under dagen. På senare år har de flesta bättre glassmakare återgått till att förvara sin glass i nedsänkta stålkantiner med lock. Glassens konsistens är helt beroende av kristallstrukturen, som snabbt ruineras av minsta uppvärmning.

Allt detta har de givetvis begripit på glasskedjan Gelateria Romana, vars ypperliga glass är värd en omväg om du befinner dig i trakten av Piramide, Stazione Ostiense eller Cimitero Accatolico (eller i närheten av deras två andra butiker på Via Cola di Rienzo 2 eller Via Venti Settembre 60). Att Gelateria Romana är en kedja bryr jag mig inte om – glassen är styggt god ändå. Spana också in deras skåp med lyxiga frusna glasstårtor och glassbakelser. Aaah …

 

Gelateria Romana
Via Ostiense 48
www.gelateriaromana.com