Traditionell musik: Fado

Det finns ingen musikstil som är så förknippad med Lissabon som Fadon. Musikstil förresten, fadon är mer än så. En kulturyttring som är djupt förbunden med Lissabon och människorna som kommer härifrån. Den bitterljuva musikstilen Fado föddes i Alfamas vindlande gränder, den togs hit under 1700-talet av nyanlända som kom från landets kolonier och slog sig ner här. Några av fadons centralgestalter som Maria Severa och Amália Rodrigues, växte upp i Alfama.

Ordet fado kommer från latinets ord för öde och fadon brukar också förknippas med ett annat centralt ord, saudade. Saudade kan fritt översättas med ’längtan’ eller ’hemlängtan’ – en nostalgisk känsla som blandas med smärta, sorgsenhet, lycka och kärlek. Fadosången framförs traditionellt lika ofta av en man som av en kvinna, en fadista, och ackompanjeras av en gitarr och en karakteristisk dubbelsträngad portugisisk gitarr.

På många platser i stan finns fadorestauranger, bland annat i stadsdelarna Mouraria, Bairro Alto och Madragoa. Men allra bäst är att välja något ställe i Alfama där fadon och fadokulturen sitter i väggarna. Från klockan åtta varje kväll hörs den stämningsfulla musiken från fadohusen sippra ut i Alfamas gränder. Ett besök på en fadorestaurang är en upplevelse. En meny ingår ofta i skådespelet och du kommer att vandra ut från tillställningen med en skön känsla av att förstå lite mer om den här underbara staden.

Under många år sågs fadon som något ålderdomligt, närmast förlegat men nuförtiden har fadon fått ett uppsving även bland yngre Lissabonbor, och den har också fått många moderna tolkare. Den traditionella fadon, eller típico som den också kallas, spelas nuförtiden i stor utsträckning för turister på fadorestauranger, ackompanjerat på det traditionella sättet av gitarr och portugisisk gitarr.

 

Några bra fadohus:

Sr Fado
God mat och bra fado gör detta till en av mina favoritställen

Clube de Fado
Klassiskt ställe med många lokalbor i publiken

A Parreirinha De Alfama
En annan favorit som ägs av den välkända fadosångaren Argentina Santos

A Baîuca
Hål-i-väggen som bjuder in gäster, vanligtvis folk från kvarteret att sjunga fado