Underhållande föreställningar på Evita Se Perron

I Darling huserar den person som (åtminstone om hon själv får säga det) brukar anses vara Sydafrikas mest kända vita kvinna: Evita Bezuidenhout – eller om man ska vara alldeles korrekt: Pieter-Dirk Uys. Skådespelaren, satirikern och estradören Uys har sedan början av 1980-talet låtit sitt alter ego Evita vara en underhållande, och i högsta grad ironisk, deltagare i samhällsdebatten. Genom henne kunde hans kritiska samtidsanalyser och passion för att försöka åstadkomma ett bättre samhälle få fullt utlopp även under apartheidtidens mörkaste år. Efter demokratins intåg har han fortsatt att vara en obekväm blåslampa i baken på korrupta politiker och aidsförnekare.

Evita Bezuidenhout har i decennier varit en återkommande röst i det offentliga samtalet och folket har tagit henne till sitt hjärta. Hon har haft en egen tv-show där hon gjort exklusiva intervjuer med bland annat Nelson Mandela, hon har dansat med Desmond Tutu, hon har ställt upp som presidentkandidat och hon har rest världen runt som en representant för Sydafrika.

I Darling, på Pieter-Dirk Uys lilla teater Evita Se Perron, (”Evitas perrong”), som ligger i det gamla stationshuset, är hon fortfarande ett vanligt inslag i sin upphovsmans föreställningar. Det är underhållande, tänkvärt och vanligtvis hejdlöst roligt, så missa det inte om du har vägarna förbi.

 

Evita Se Perron
8 Arcadia Road, Darling
evita.co.za/darling