Europa med tåg i sommar? Här är 10 tips för dig som reser med tåg – vare sig du är ute på längre spontan tågluff eller ska ta dig från a till b. Karavans redaktion ger sina bästa tips.
Interrail eller inte?
Enkla svaret är: det beror på. Till exempel gällande hur mycket flexibilitet du vill ha och vilka som åker (familj med barn, vuxna eller kanske pensionärer?).
Fördelen med interrail är att du enkelt kan vara impulsiv. I alla fall på de flesta rutter. Vissa tåg, som Eurostar till London, kräver bokning i förväg (det finns endast ett antal biljetter allokerade för de som reser med interrail, därför måste du ofta vara ute i god tid för att få en biljett till reducerat pris).
Reser du som ensam vuxen, som pensionär eller som familj med barn? Priser kan variera mellan vanliga biljetter och interrailkort. Du måste själv kolla vad som är mest prisvärt efter dina förutsättning och önskemål.
Gott om tid för tågbyten
Det händer saker längs resans gång. Tåg kan, likt flyg eller buss, bli försenade. Har du en kort transfertid finns det inte mycket utrymme för oväntade händelser. I vissa storstäder, som Paris, måste du ofta även byta station. Här på redaktionen väljer vi ofta en transfertid på minst 45 minuter (inte minst eftersom vi tycker om att hinna sträcka på benen mellan tågresorna).
Mat och dryck
Ha koll på vilka tåg som säljer mat och dryck. Vissa har restaurangvagn, andra säljer enbart förfriskningar och snacks. Vissa bara kaffe och te. Stora stationer som Hamburgs centralstation har ett stort utbud av mat och dryck, medan mindre ställen har mindre att erbjuda.
Testa tågluff under lågsäsong
Flest tågluffar under sommaren. Det betyder att det under sommarmånaderna är högt bokningstryck på populära rutter. Dessutom är ofta kostnader, som för boende, ofta högre. Många platser runt om i Europa har även problem med så kallad överturism. Det är helt enkelt för många turister som kommer samtidigt. Om du kan – testa att resa under lågsäsong. Ofta enklare att få biljetter, mindre kostnader och inte lika mycket trängsel.
Boka nattåg – om det passar dig bäst!
För många är nattåg väldigt smidigt. Gå och lägg dig i ett land och vakna upp i ett annat. Underbart!
Men det går såklart även att ta sig fram utan att åka nattåg. För om du inte kan sova på tåg är det inte roligt att ha en dag av upptäcktsfärd i en ny stad inbokad, eller ännu en dag av resande framför dig.
Boende på resan
Ett tips är att använda de stora bokningssajterna, som booking.com, och airbnb, för att hitta bra ställen – men att boka direkt med boendet utan mellanhänder. Då främjar du lokala entreprenörer (som då slipper betala kommission till bokningssajterna) och du kan ofta få ett bättre pris om du bokar direkt med mindre aktörer.
Ha koll på dina rättigheter som resenär
Reser du med rullstol eller har nedsatt rörlighet har du i EU rätt att på samma sätt som alla andra resa med tåg, buss, båt eller flyg. Assistans vid terminaler och ombord ska vara gratis. Kontakta tågbolaget minst 48 timmar innan avresa för att se till att du får den hjälp du har rätt till.
Din rätt som konsument är i EU skyddad av en tågförordning. Blir din avgång inställd har du som resenär rätt att antingen få pengarna tillbaka eller möjlighet att boka om din resa så snabbt som möjligt och med en likvärdig transport. Detta kan vara ett annat tåg eller en taxi. Om det är möjligt ska tågbolagen även erbjuda mat och boende. Enligt förordningen ska detta ske i proportion till tågets försening.
Om du har missat en tåganslutning är det tågbolagets skyldighet att ersätta eller boka om anslutningen – om biljetten är bokad med samma bolag.
Boka själv eller via resebyrå?
Problemet många möter när de ska boka tågresor är att det i nuläget inte finns ett gemensamt bokningssystem för tåg mellan länder i Europa. Men efter viss övning så går det smidigt att boka, även om du gör det själv. Läs våra guider om hur du bokar tåg från Sverige till Berlin, Bryssel, Hamburg, Kroatien, London och Paris.
Det finns även resebyråer i Sverige som bokar tågresor. Här är några:
Ladda batteriet
För många är det smidigt att ha alla resehandlingar digitalt eller nedladdade i telefonen. Samtidigt är vi säkert många som plötsligt inser att telefonens batteri plötsligt visar ynka få procent – utan möjlighet att ladda. Stressigt undrat om batteriet ska räcka hela vägen: för att visa biljetter, planera rutt och hitta till kvällens boende. Dessutom är det trist att inte kunna lyssna på musik, ljudbok eller annan underhållning på tåget. Eller jobba. För många betyder telefonen även säkerhet – en möjlighet att kontakta sjukvård eller hjälp om olyckan skulle vara framme. Därför är ett tips, om du är lika beroende av teknologin som vi, att ha med en powerbank.
Lämna stationen
Hos de flesta större tågstationer kan du mot en kostnad låsa in ditt bagage. Lås in ditt bagage och passa på att sträcka på benen och lämna stationen om du har en längre väntetid mellan tågbyten.
Text och foto: Maria Lundin Osvalds