Den lilla röda vagnen till Perugias hjärta

Eftersom så många av Umbrien och Toscanas små städer ligger högst upp på berg och kullar, och har stadsplaner från tidig medeltid, ställer modern biltrafik till problem. Ortsbefolkningen tråcklar förstås in sina bilar i de mest minimala av gränder, men för en bilburen resenär kan det bli i snårigaste laget.

Påfallande många av städerna har försökt hitta en vettig lösning. Vid klippan eller kullens fot finns i allmänhet en stor parkering och därifrån finns det rulltrappor, hissar eller bergbanor som kan ta dig vidare uppåt.

Roligast bland dem är avgjort Perugias Minimetro, som invigdes 2008. Chansen är stor att just denna obemannade, hyperdesignade bergbana kommer att bli dina yngsta medresenärers mest bestående minne av besöket i staden.

När du kör in i Perugia, spana efter skyltarna med texten ”Stadio” och en fotboll på. Med lite tur kommer du då till Piazzale Umbria Jazz (gratis parkeringsplatser) och den ena ändstationen Pian di Massiano. Köp biljett i automaten, passera in genom spärren och du är redo.

Så kliver du in i den förarlösa Minimetron och glider så långsamt upp mot centrum. På slutstationen byter du till en intressant snedgående hiss och kliver till sist av strax nedanför centrum.

Här kan du förresten stanna på några minuter. Utsikten över Umbriens kullar är hänförande och behöver du sitta ner en stund finns Ristorante del Soles fina terrass bara några meter från hissdörrarna.

 

Minimetro:
www.minimetrospa.it

 

Ristorante del Sole
Via della Rupe 1, Perugia
www.ristorantesole.com