Lantmännen bullar upp: Consorzio Agrario Siena

Consorzio agrario kallas de lokala sammanslutningarna av lantbrukare i Italien. Organisationerna byggdes upp runt förra sekelskiftet. Tanken var att bönderna tillsammans skulle kunna pressa priser på till exempel konstgödsel och lantbruksmaskiner.

Under fascismen var jordbrukskonsortierna djupt inlemmade i den italienska statens kampanjer för självförsörjning av livsmedel, till exempel i den så kallade ”Kampen för vete” (Battaglia del grano) från 1925 och framåt.

Idag är konsortierna främst aktiva för att hjälpa bönderna att få avsättning för sina varor. I Toscana är många lantbruk små, men tillverkar i gengäld en lång rad livsmedel av högsta kvalitet: ost, olivolja, charkuterier, kött, pasta, vin med mera.

Vill du få en överblick över det digra utbudet av lokalproducerat rekommenderar jag ett besök i Consorzio Agrario di Sienas egna eleganta butik. Här kan du i lugn och ro, mitt i gamla stan, titta runt på hyllorna och köpa fina presentera att ta med hem. De har även ett eget bageri med nygräddade pizzor och en stor manuell kyldisk för din dagliga chark-chock.

 

Consorzio Agrario Siena
Via Pianigiani 9, Siena
www.capsi.it