Catedral de Santa María: Utforska restaureringsarbetet

Den allra främsta sevärdheten i Vitoria-Gasteiz, i alla fall enligt mig, är något så fascinerande som ett gigantiskt restaureringsarbete. Den gamla Catedral de Santa María tvingades stänga under ett antal år för att den riskerade att rasa in. Ett omfattande restaureringsarbete vidtog, och istället för att bara hålla stängt kan besökare nu själva se och studera arbetet att rädda katedralen. Det som är så fantastiskt är att man under processen får se sidor av katedralen man annars aldrig skulle fått se.

Den guidade visningen börjar faktiskt under själva katedralsgolvet, med fundamenten av den romanska kyrkan som tidigare låg på platsen, och naturligtvis hittade man massor av fynd som visas upp allteftersom fynden görs. Nu kan man även ta en nybyggd hiss upp i katedralen och högt upp följa utsidan på smala och hisnande gångar. Katedralen tjänade ju under lång tid även som en del av stadens försvarsmur.

I framtiden (sånt här arbete tar ju sin tid) kommer man avsluta restaureringarna med spiran och naturligtvis även då ta upp besökare till toppen. Så på med hjälmen och passa på att se detta innan katedralen bara tar emot besökare genom huvudingången igen. För även om Catedral de Santa María är vacker i sig själv, kommer tillfället nog aldrig mer igen.

En som inspirerades av katedralen var författaren Ken Follett i sin bästsäljare Pillars of the Earth (även om den nu utspelar sig under medeltiden i England). Detta uppskattades dock så mycket av myndigheterna i Vitoria-Gasteiz att de lät resa en staty av Follett i naturlig storlek alldeles utanför ingången till katedralen. Exceptionellt ovanligt att göra över en författare som fortfarande är i livet. Kanske är han också den ende. Men han står nu där och ser lite fundersam ut. Hur gick det här till egentligen?

 

Catedral de Santa María de Vitoria-Gasteiz
Plaza Santa María, Vitoria-Gasteiz
www.catedralvitoria.eus