Bistro med lyxiga anor

Casa Vissani är en restaurang i lyxklass. Den ligger invid sjön Lago di Corbara, mitt emellan Todi och Orvieto. Jag har länge velat åka dit och äta. Den dynamiske kocken och entreprenören Gianfranco Vissani tillhör Italiens mest kända och bekanta restauratörer med otaliga egna tv-program och kokböcker.

Tyvärr – eller hur man nu ska säga – har Casa Vissani två riktiga Michelinstjärnor och kostar således ett par tusen kronor per skalle och middag. Att den dessutom ligger ute på vischan och därmed i stort sett fordrar övernattning i restaurangens egna gästrum har gjort ett besök ganska osannolikt för min del, åtminstone hittills.

Just därför blev jag extra uppmuntrad när jag sommaren 2014 sprang på L’Altro Vissani, en bistroversion av finkrogen belägen mitt i smeten inne i Orvieto.

Där har inretts en ljus, ombonad och vacker lokal samt iordningställts en förtjusande uteservering invid gågatan under en grönskande trädkrona. Att L’Altro Vissano har rötter i en riktig finkrog märks på servicen med utmärkta matpresentationer, dagligen uppdaterad meny och pedagogiska vinförslag.

Råvarorna hämtas givetvis ur den umbriska myllan, men rätterna har fler ingredienser och en avgjort mer ambitiös presentation.

Själv minns jag bäst en saftig grillad vildsvinskotlett (som jag har en känsla av är rätt svårt att lyckas med), samt en makalöst god ostbricka med hemlagade marmelader. Någon i sällskapet tog lasagnen – det trygga valet på otaliga italienska krogar – som visade sig vara rasande god i all sin enkelhet. Annat gott var gnocchi med vildsvinsragu och en melanzane alla parmigiana med färsk ricotta. Boka bord i god tid under högsäsong. Bokning via hemsidan.

 

L’Altro Vissani Orvieto
Via del Duomo 25, Orvieto
www.casavissani.it