Besök hemliga London

Gabriella Håkansson listar sex platser att besöka i London för den som är intresserad av det hemliga och bortglömda i storstaden.

Läs gärna först Gabriella Håkanssons två första texter om London.

Det hemliga London.

Hemliga London: pornografipesten, skrattgas och liktjuvarna

Adelphi

11 Adelphi Terrace, Royal Society of Arts, 8 John Adam Street, WC2. Biltunnel, Lower Robert Street.

När man rev det gamla Adelphi och ersatte med det nya bygget drogs även de ursprungliga gatorna om och fick nya namn, och det enda som finns kvar i original av bröderna Adams bygge är 11 Adelphi Terrace och Royal Society of Arts. Av de ökända källarvalven finns bara två små rester att beskåda. Ett valv kan ses vid ingången till biltunneln vid Lower Robert Street, och ett valv finns inmurat i källarrestaurangen nere på Royal Society of Arts. Det är inte mycket att titta på, och ändå har det blivit kultplatser för dem som intresserar sig för det glömda London.

Sir John Soane’s Museum

12–14 Lincoln’s Inn Fields.
Arkitekten sir John Soanes (1753–1837) palats är idag listat som ett av arkitekturhistoriens viktigaste museer och är ett måste för den konst- och arkitekturintresserade. Här ryms ett sammelsurium av konst, antikviteter, samlarföremål och kuriosa som får huset att kännas som en medeltida Wunderkammer.

Holywell Street

Holywell Street finns inte kvar, och den viktorianska erotikan säljs dyrt på antikvariaten. På British Library inrättades på 1860-talet den så kallade Private Case, en sluten avdelning på biblioteket som tog hand om donerade privatsamlingar och dödsbon som innehöll erotisk litteratur. De enda som hade tillträde till dessa samlingar var bildade män med anseende. Idag har stora delar av samlingen införlivats i biblioteket.

Adelphi Theatre

409–412 Strand, 36 Tavistock Street.
Adelphiteatern ligger kvar på samma plats på the Strand idag som på bröderna Adams tid, men har byggts om fyra gånger sedan skrattgasshowen 1824. Huset där Thomas de Quincey skrev sin bok om opieätandet finns kvar intakt och inrymmer idag Café Murano. En minnesplakett på fasaden visar var han satt och skrev.

Royal College of Surgeons

35–43 Lincoln’s Inn Fields.
På Royal College of Surgeons finns idag det fascinerande Hunterian Museum, som inhyser en helt makalös mängd av anatomiska preparat, skelett och udda medicinska kvarlevor från den här epoken. Inte för den äckelmagade!

Abney Park

Stoke Newington High Street.
Den som vill bort från bullret och trängseln kan istället ta en promenad på någon av Londons många vackra kyrkogårdar. Abney Park öppnades 1840 som en begravningspark för de frikyrkliga och är idag den grönaste av alla Londons begravningsplatser med en trädsamling i världsklass. Mystik, romantik och arkitektur i lummig förening.

GABRIELLA HÅKANSSON är frilansskribent och författare, som ägnat tolv år åt att läsa och skriva om det historiska London. Här låter hon oss följa med på en resa bland galgplatser, porrsamlingar, skrattgasattacker och liktjuvar i maskopi med kirurger.

Tema London

Meny