Bada med vulkanisk kraft

Redan när man kör över krönet och ser ut över dalen där Saturnia ligger förstår man att det är något särskilt på gång. Det pyser ånga ur marken här och var. När man kör ner för backen infinner sig lukten av svavel.

Saturnia är urgammal mark, känd av etrusker och romare och folk därefter. Det kroppstempererade vattnet som strömmar upp ur underjorden här har hållits för både magiskt och undergörande i alla tider.

Fortfarande kommer många hit för att bada i källorna. Bäst är det på höst och vår, när det är lite kyligt i luften och man med njutning kan sjunka ner i det varma vattnet.

En stor kommersiell badanläggning ligger i mitten av dalen. Endagsbiljetter finns att köpa, liksom tillägg för olika behandlingar och massage. Vill man gå in ordentligt för såväl ljummet källvatten som golf och allmänt lyxliv, kan man ta in på det omfångsrika och exklusiva hotellet alldeles intill.

Det finns dock ett alldeles gratis alternativ. Vid Cascate del Gorello strömmar det ångande vattnet ner för ett naturligt vattenfall, över bassänger och avsatser av travertin. Populärt förstås, särskilt under högsäsong. Men också en unik närkontakt med Toscanas dynamiska geologi.

Ingen skugga över själva byn Saturnia heller: det är en vacker liten borgo högt uppe på en klippa, med ett prydligt torg och gott om både kaféer och restauranger.

 

Terme di Saturnia Spa & Golf Resort
Strada Provinciale Follonata, Saturnia
www.termedisaturnia.it