Antikens Roms kulturarv

Med början vid Piazza Venezia, bort mot Colosseum och vidare via Cirkus Maximus och Caracallas termer, löper ett långt stråk fyllt av arkeologiska utgrävningar och antika lämningar. Här låg hjärtat i det antika Rom, Forum Romanum. Kullen Capitolium, där Roms borgmästare fortfarande residerar, har i nästan 3 000 år varit säte för stadens civila styre.

Att ta del av det makalösa kulturarvet här är givetvis ett måste för Romresenären. Framför allt Colosseum är omöjligt att värja sig emot: så stort, så gammalt, så imponerande.

Därmed inte sagt att inte antikskådning också kan vara krävande. Att kalla det uthållighetssport är väl att ta i – men en solig, het dag bland Forum Romanums bländande stenhögar kan onekligen fresta på både fötter och tålamod. För att inte tala om ändlösa salar med marmorbyster och statybaser.

Huvudknepet för dig som gillar antiken är förstås att inte resa hit under högsommaren. Men det gäller också att tajma fikapauser, rutter och köbildningar, och inte glömma bort de lugna oaser som också finns här.