6 tips för en klimatsmart semester

Klimatsmart semester handlar om mer än att skippa flyget.

Det handlar om vårt beteende innan, under och efter en resa. Hur och när du reser såväl som vart du spenderar dina pengar.

Så, hur gör man?

Välj alternativ till flyg

De flesta vet att vi drastiskt måste minska vårt flygande. 80 procent av vårt klimatavtryck under vår semester kommer från flyget.

Välj alternativa färdsätt, som tåg, när du reser inom Sverige, Norden eller Europa. Ibland kräver det mer planering och kanske en extra resdag. Samtidigt möjliggör resor över land en annan typ av reseupplevelse, där transporten blir en del av ens upplevelse – inte bara en väg till målet.

För den som inte kan undvika flyg, rekommenderas en kortare resa högst vart tredje år och en längre vart åttonde år. Stanna gärna borta längre och stötta destinationen hållbart på plats.

Idag är det populärt att använda så kallad klimatkompensation. Men att stödja ett miljöprojekt innebär inte att ditt utsläpp balanseras.

Flyg är ofta det billigaste alternativet. Men om du skippar stressiga weekendresor och istället åker på en längre resa med till exempel tåg kan det blir bättre för plånboken och klimatet – dessutom hinner du varva ner och se mer!

Välj off-peak istället för högsäsong

Många populära destinationer upplever enorma mängder turister under högsäsongen. Turistattraktioner är ofta packade med människor, restauranger fullbokade och boendekostnader högra.

Så, varför inte besöka en plats vid ett annat tillfälle? Det betyder inte att ett område som har högsäsong under juli och augusti måste upplevas under januari när allt kanske är stängt. Istället räcker det kanske att skjuta på semestern till september.

Spendera dina pengar lokalt

Flera undersökningar visar att du som turist kan påverka en destinations hållbarhet genom att spendera dina pengar i lokalsamhället.

Kan du till exempel välja ett boende som drivs av ett lokalt företag? Idag finns flera företag, som Interepid, som arbetar tillsammans med lokala guideföretag som låter turister uppleva en plats kultur och historia bortom charterbussturen. Besök butiker, caféer och restauranger som drivs av lokala entreprenörer – inte globala företag som H&M.

Var bor du?

Hur och var du väljer att bo under din vistelse kan påverka enormt. Kolla om boendet drivs av en lokal familj, eller att det där stora hotellet som marknadsförs sig som eko faktiskt har genomfört klimatsmarta och hållbara förändringar. Hur arbetar hotellet för att minska sitt klimatavtryck? Handlar de lokala produkter, minskar på engångsplast, betalar löner som täcker personalens levnadskostnader?

Tänk även på att du som turist kan påverka genom ditt beteende. Till exempel genom att konservera vatten på ditt boende. I Sverige är vatten alltid tillgängligt och svenskar måste sällan fundera på hur mycket vatten som används. Men i många andra länder är tillgången till vatten begränsad. Därför är det viktigt att följa de riktlinjer som finns. Kanske gäller det att inte spola varje gång du varit på toaletten, ta en kortare dusch eller återanvända dina handdukar en dag extra.

Det finns olika certifieringar i Europa, som till exempel EU Ecolabel och Svanen, som visar om ett boende uppfyllt specifika ekonomiska, sociala och miljömässiga kriterier.

Ett annat tips är att boka boendet direkt istället för genom bokningssajter som ofta tar en hög kommission. Använd alternativa bokningssajter, som Book Different.

Packa återanvändbart

Många känner igen känslan av att gå runt i en stad där det är varmt, fullt med folk och helt plötsligt blir en utmattad, törstig och hungrig. Samtidigt. Då är det lätt att panikköpa
plastflaskor och produkter paketerade i plast.

Men visste du att många turistdestinationer har svårt att hantera den stora mängden sopor under högsäsong? Andra platser kanske saknar återbruksinsamling för plast.

Så, försök istället vara förberedd. Ta med en återanvändbar flaska fylld med vatten. Packa en frukt i väskan.

Respektera lokala traditioner och kultur

För många innebär resandet en möjlighet att upptäcka nya kulturer, möta oliktänkande människor och uppleva något bortom vardagen.

Men för att resa hållbart måste turister respektera lokal kultur och tradition. Gör din research innan du åker: till exempel kan specifika gester eller ord som vi använder hemma betyda något annat i en annan kultur, i vissa länder är fotografering inte alltid uppskattat. Lär dig några hälsningsfraser. Var uppmärksam på var och hur du beter dig vid religiösa platser och sammanhang.

Text: Maria Lundin Osvalds

Meny