5 positiva nyheter under december

5 positiva nyheter under december

Upptäckten av ett nytt korallrev och klimatsmarta resor att se fram emot – det är några av decembers positiva resenyheter!

Nytt korallrev upptäckt 

“En juvel av biologisk mångfald”. beskriver forskare det korallrev som upptäckts utanför Tanzania och Kenya i östra Afrika. Korallrevet ligger i en kallare del av havet, vilket gör att korallerna och marina däggdjur har blivit skyddade från effekter av klimatförändringar. Därför vill forskare att platsen ska skyddas.  

Nytt korallrev upptäckt
Nytt korallrev upptäckt! Foto: CC 2020/Jim Maragos/U.S. Fish and Wildlife Service

Vaccinet vaccinet vaccinet… 

Den globala turistindustrin står för cirka 10 procent av världens jobb. Nuvarande coronapandemi har därför slagit hårt mot mångas uppehälle. När vaccin mot Covid-19 nu rullas ut finns det ljus i tunneln för turistindustrin runt om i världen, såväl som de som drömmer om att resa.  

Brexit – äntligen ett avtal!

Trots att Storbritannien officiellt lämnade Europeiska unionen i början av 2020, bestämdes utträdesavtalet först på julafton samma år. Ett Brexit med avtal är positivt för såväl EU-medborgare som britter. Så, trots att den fria rörligheten inom EU nu inte omfattar Storbritannien, gör avtalet utträdesprocessen mycket mer smidig. Svenskar som reser till Storbritannien behöver inte ansöka om visum om deras vistelse begränsas till 90 dagar.  

London
Äntligen kom Storbritannien och EU överens om ett avtal! Foto: Maria Lundin Osvalds.

Svenskt pass gör det enkelt att resa 

Henley Passport Index presenterar årligen vilka länder vars pass ger störst resfrihet. Enligt indexet ligger Sverige på topp tio. Det svenska passet delar sjätte plats tillsammans med pass från Frankrike, Portugal, Nederländerna och Irland.  

Klimatsmart resande 2021? 

Eftersom det är januari och starten på ett nytt år (sällan har ett nytt år inneburit så många förhoppningar som 2021) passar vi på att titta framåt. Flera klimatsmarta initiativ lanseras inom resebranschen 2021. Några av våra favoriter: Costa Rica vill att turister ska balansera sin miljöpåverkan genom att investera i återplantering av regnskog och Adventures Overland lanserar en 70 dagar lång resa med buss (utan flyg!) från Delhi i Indien till London i England. 

Meny